Hayatımızın büyük bölümünü ilişkiler oluşturuyor, en büyük paydayı ise genelde romantik ilişkiler için ayırıyoruz. Sevgilimiz, nişanlımız, eşimizle yani partnerimizle işler yolunda gitmediğinde ise hayatımız zorlaşıyor ve çözüm yolları aramaya başlıyoruz. Sihirli bir değnekle tüm ilişki sorunlarını halletmek mümkün olmasa da temel prensipler daha sağlıklı ilişkiler yürütmenizi sağlayabilir.
Herkes aynı düşünmek zorunda değil ve zaman zaman fikir ayrılıklarının olması sadece romantik ilişkiler için değil her zaman normal. Partnerinizin görüşlerine katılmasanız da saygı duymak ilişki için ilk ve en temel kural. Birbirinize katılmasanız da sevgi ve güven duymaya devam edebilirsiniz.
Etrafınızda hiç tartışmadığını söyleyen çiftler olabilir. Pratikte ise bu pek mümkün değildir, hatta sağlıklı da değildir. Kavga etmek ilişki için olumsuz olsa da fikirlerinizi ifade edebilmek, partnerinizle tartışabilmek önemlidir. Tabii ki sesinizi yükseltmeden, iğnelemeden konuşmaktan bahsediyoruz. Bazen bir konuda ortak bir karar almamaya karar vermek de olumludur, geri kalan zamanlarda ise uzlaşmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Olayları ertelemek yerine doğru zamanda çözebilmek huzurunuza bir yatırım olacaktır.
Çok farklı ilgi alanlarına sahip çiftlerin sağlıklı ilişkileri olabilir, önemli olan ortak hedefleri ve değerleri paylaşmalarıdır. Farklı kültürel geçmişi olan çiftlerin de sağlıklı ilişkilere sahip olması mümkündür, çoğu kişi için benzer bir gelecek kurma isteği paylaşılması yeterli olur. Çiftin her ikisi de, geniş aile üyelerinin öğretileri ile büyümüştür. Değerler ve inançlar da herkes için farklıdır, fakat ortak bir paydada buluşulduğu ve herkesin kendi büyüdüğü aile ille doğru iletişim kurduğu ve partnerini dahil ettiği bir durumda yaşanabilecek sorunlar en aza indirgenmiş olur. Ortak hedefler arasında mutlu ve sağlıklı çocuklar yetiştirmek gibi maddi olmayan hedefler olabilir ya da uzun bir tatile çıkmak, bir ev için para biriktirmek gibi maddi hedefler de. Bir yıllık, beş yıllık, hatta on ve yirmi yıllık hedefler belirlemek için birlikte çalışabilirsiniz. Birlikte bir hedef doğrultusunda çalışmak çift olarak bağınızı güçlendirir. Bireysel zamanlarda tek başınıza yürüyüşe çıkmak, arkadaşlarla görüşmek ya da bir hobiyi sürdürmek gibi etkinlikler de birlikteliği besleyecektir.
Evliyseniz ve çocuklarınız varsa ebeveynlik ilişkideki büyük bir krize dönüşebilir. Hepimiz farklı ebeveynlik stilleri ile büyümüş olabiliriz ve her birimiz de ebeveynliğimizdeki gibi ebeveynlik yapma eğiliminde oluyoruz. Bununla birlikte çocuğunuza ortak bir davranış şekli ile davranmanız önemlidir, anne otoriter davranırken baba yumuşak davranıyorsa ileride sorun yaşamak çok muhtemeldir. Nasıl bir ebeveyn olacağınızı da önceden konuşmakta ve bir yaklaşım belirlemekte fayda var, bu çocuğun kişilik gelişimi için de önemlidir.
Karşı tarafı dinlemek, empati yapmak her ilişki için önemli hepimiz biliyoruz, fakat iş partnerimize gelince zamanla kaçınıyor olabiliriz. Ara ara konuşmak yerine dinlemeyi tercih etmeyi kendimize hatırlatabiliriz. Deneyimler ve anılar ise çiftleri birbirine en çok yakınlaştıran şeyler. Yakındaki bir kumsalda yürümek, birlikte bir kursa katılmak, bir konsere gitmek ya da bir yolculuğa çıkmak gibi irili ufaklı pek çok seçenek var. Sadece sevdiğiniz şarkıları dinlediğiniz bir saat ya da evde dünya mutfağından bir yemek tarifi deneyip o yörenin müziklerini dinlemek bile anı biriktirmenin bir parçası. Unutmayın ki en önemlisi birlikte eğlenebilmek, birbirinize bu sevgiyi hissettirmek.
GÜNSU AŞILA CEYLANER