LÜKS ÇADIR TESİSLERİ NİTELİKLER YÖNETMELİĞİ

Ormanlar, milli park, tabiat parkı, sit alanlarında imar planları olmadan glampingler kurulabilecek. Beton dökülmeyince, doğanın korunduğu sanılmaktadır. Bu tesisler kurulduğunda, bu alanların ekosisteminde birçok etkileşim olacaktır. Sadece kullanılmadığında çözülebilecek bir sorun değildir. Bu alanlar korunacak, insan etkileşiminden uzak tutulması gereken, iklim kriziyle mücadele anlamında karbon yutak alanlarıdır. Son yangınlar göstermiştir ki özellikle Akdeniz çanağında ormanların insan etkileşiminden uzak olması gerekiyor. Binlerce insanın orada konaklamasından kaynaklı atık, kanalizasyon, araç trafiği, otopark gibi etkenler çevresel sorunlara yol açacaktır.
Yönetmelik “ağaç kesilmemesi” esastır demiştir. Yasaktır denilmediği için herhangi bir gerekçeyle ağaç kesilebilmesinin de önü açılmış durumdadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı sahillerden, koylardan sonra ormanları da özelleştirmeye açmaktadır. Yangın zamanı Valilikler, ormanlara girişleri yasaklamıştır. Vatandaşın girmesini yasakladıkları yerleri Lüks çadır tesislerine açılmaktadır.
Kamunun arazilerini, imar planı bile istemeden lüks çadır tesisleri yapılabilecek. İmar planının olmaması şu anlama gelmektedir. Öncelikle, bu alanların denetimsizleşmesi anlamına gelmektedir. Diğer yandan, yerel yönetimler süreç dışında bırakılmaktadır.




Yorumlar